Over mij
Toen ik in het jaar 2000 in de straten van Hengelo fietste of wandelde, zag ik dat er weinig mensen op straat waren. De gemoedelijkheid van vroeger leek wel geheel te zijn verdwenen.
Het zette mij aan het denken en al gauw bedacht ik dat ‘de oude venter’ (een melkboer, een SRV man of een ijscoman) nodeloos werd gemist. En volgens mij werd hij gemist omdat men toen veel vaker bij elkaar op straat kwam om boodschappen of ijsjes te kopen. Men knoopte al gauw gesprekken aan elkaar.
Het sterkte mij in mijn idee dit aloude beroep van venten op mij te nemen in de vorm van ijscoman. Ik leende daartoe een ijscofiets van het ijsmerk Nestlé en verkocht dan ook hun ijs. Het initiatief werd enorm omarmd, juist om de reden welke hierboven staat beschreven.
Door omstandigheden stopte ik in 2004 met mijn werk als ijscoman.
In 2013 begon het echter weer te borrelen en kocht ik in België een ijscofietskar middels een creditkaart. Geld was er op dat moment nauwelijks. De Belgische ijskar werd in het magazijn van mijn werkgever opgeknapt en begin 2014 begon ik opnieuw met de verkoop van ijs op mobiele basis. Eerst nog in de directe omgeving van mijn huis. “Frankys ijs” was geboren. Mijn doel om met de ijskar mensen met elkaar te verbinden bleef. Steeds meer mensen kwamen buiten op straat bij de ijskar om onder het genot van een ijsje met elkaar te praten.
In 2015 verloor ik in de zware recessie mijn vaste baan en bedacht dat ik dan maar verder moest gaan met het venten van ijs. In het voorjaar van 2016 zocht ik een ijskar die mij vooral motorisch verder kon brengen. Net toen ik in onderhandeling was met een partij, kreeg ik, heel bijzonder en bijna niet te bevatten, via een RTL4 tv programma (“Staatsloterij show Puur Geluk) een prachtige motorische ijskar cadeau. Na veel werk aan diezelfde ijskar werd de gegeven ijskar gedoopt: “De Dekselse Snor” en reed ik met deze 50 jaar oude elektrische ijskar niet veel later door alle wijken van Hengelo. Mijn bereik werd daardoor groter en groter. En niet geheel onbelangrijk; steeds meer mensen kwamen bij de ijskar om ijs af te halen en bleven daarna bij elkaar om met elkaar te praten. Omdat alleen ijsjes verkopen niet voldoende was kocht ik twee crêpemachines en breidde ik het bedrijf uit met de crêperie. Frankys ijs werd toen Frankys Food. Dit deed ik ook al eerder met de ontbijtservice en de hamburgerverkoop.
Intussen groeide de omzet met de jaren en bleef het niet bij het materieel dat nu in mijn bezit is. Zo kocht ik begin 2020, toen Corona ons nog niet had bereikt, mijn nieuwste aanwinst, de foodtrailer. Bedoeld om snel op een plek buiten de regio ijsjes te kunnen scheppen. Een nieuwe auto als trekker had ik kort daarvoor al aangeschaft. In verband met de Corona crisis kon ik mijn pas gekochte foodtrailer maar weinig inzetten, terwijl hij wel veel geld had gekost. Na de jaren van crisis door Corona werd het bedrijf opnieuw geraakt door een nieuwe crisis. De inflatie werd, als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zo hoog dat de kosten van een ontbijtmandje daarmee behoorlijk stegen en een ontbijtmandje te duur werd en bestellingen uitbleven. Dit gold in mindere mate ook voor de hamburgerverkopen. Ik besloot daarom nog niet zo lang geleden om beide diensten te laten vallen. Daarmee is de hamburgerverkoop en de ontbijtservice helaas geen onderdeel meer van mijn bedrijf.
Frankys Food is nu dus eigenlijk weer Frankys ijs en is klaar voor de toekomst. Ik hoop net als alle voorgaande jaren zoveel mogelijk mensen te verblijden met mijn komst. Of dit nu is met ijs of crêpes is of middels mijn aanwezigheid. Ik ben u graag tot dienst!
In de komende periode, zeker tot en met oktober 2023 is Frankys ijs beperkt in het uitoefenen van werkzaamheden! Corona en andere onzekerheden hebben mij genoopt (tijdelijk) werk aan te nemen! Voor meer info over de mogelijkheden verzoek ik u contact op te nemen met mij via het bestaande contactformulier.
Frank Boereboom
Frankys Food