0
23 juli 2023

2023-29. Veranderingen op komst!

Er zijn bijna 10 jaren van ijs venten voorbij. Voorbijgegaan alsof het niets is, vanaf het moment dat ik mijn eerste eigen ijskar kocht in oktober 2013. Daarna volgde een tijd van opbouw van wat nu Frankys ijs is. De aanschaf van diverse materialen, de indeling van de ijs routes, de keuze van de leverancier voor wafeltjes en uiteindelijk en natuurlijk het belangrijkste: de keuze van de ijs leverancier. Ergens begin 2014 fietste ik mijn eerste route. Mijn keuze voor het ijs van Boermarke, was destijds te begrijpen. Enerzijds wilde een gerenommeerd ijsbedrijf te Hengelo niet meegaan in het verhaal van uw ijscoman. Anderzijds bleek juist het ijs van Boermarke een perfecte match! Dat was en is omdat het ijs zich vooral uitstekend houdt in de ijskar “De Dekselse Snor”.

bij de trouwbeurs Tres Chic

10 jaar van ijscoman zijn, zijn dus bijna voorbij. En in al die jaren heb ik het ijs met veel plezier door Hengelo en zelfs Enschede, Borne en Delden gebracht. Ik heb vele complimenten mogen ontvangen! Voor het idee, voor de wijze waarop ik het ijs bracht, de verhalen welke ik erbij leverde en de vele leuke verrassingen welke ik mocht brengen op verschillende momenten. Maar wat mij vooral ook goed deed, waren de vele complimenten over de kwaliteit van het ijs van Boermarke. U vindt en vond het ijs altijd prima. Het maakte het werk voor mij een stuk plezieriger. Want je wist; het ijs is ok en ik “maak” de rest wel. Dat het ijs goed bleef in de ijskar had ik natuurlijk ook voor een groot gedeelte zelf in de hand, maar de basis was goed. En zijn klanten tevreden, dan ben ik dat uiteraard ook!

Afgelopen week kreeg ik via de accountmanager van Boermarke echter een nieuwstijding die mij geenszins bevalt. Een nieuwstijding die mij per telefoon werd gebracht. Ik stond net ijs te scheppen voor mensen op het station te Enschede. Een opdracht van een marketingbureau. Hij belt eigenlijk nooit maar nu moest hij wat mededelen. En rustig vertelde hij dat Boermarke zich gaat richten op plantaardige producten en daarom gaat stoppen met het produceren van ijs. Ze gaan met de tijd die productie overhevelen naar de Zuivelhoeve. En daar, lieve lezers, ben ik op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Ik weet namelijk wat ik aan ijs heb en had. En absoluut niet weet wat ik in plaats van mijn Boermarke ijs ga krijgen. IJs kan niet altijd onder de omstandigheden welke zich binnen de ijskar voordoen goed geconserveerd worden. Er zit echt veel verschil in soorten en dus fabrikanten van ijs. Nu heb ik met het ijs van Boermarke ijs dat uitmuntend kan worden geconserveerd in de ijskar. Een ijs soort met bijvoorbeeld meer percentage room, is gedoemd eerder dan het ijs van Boermarke te gaan smelten. En dus heeft het allemaal behoorlijk wat voeten in aarde. Erger nog dan deze bovenstaande feiten is het feit dat ik met de productie van het ijs bij de Zuivelhoeve ook nog eens een heel andere smaak mag en kan verwachten. En dat is wat mij betreft funest voor mijn wel heel grote klantenkring. 10 jaar lang product van Boermarke met zijn specifieke smaak gaan wisselen met een geheel andere smaak is gewoon heel erg gevaarlijk. En kan ook leiden tot klantenverlies. Ik hoef u niet te vertellen wat dan de volgende stap gaat zijn!

Nee, blij ben ik er zeker niet mee, teleurgesteld. Ik kan er weinig begrip voor hebben. Maar aan de andere kant kan ik er ook niets aan veranderen en zal ik de komende jaren, er zijn 3 overgangsjaren geprognotiseerd voor de verplaatsing van de productie, zien waartoe dit allemaal gaat leiden. Dat dát een extra zorg is, is een understatement!

Bij het Genseler daar waar een nieuw ophangsysteem en klepel voor mijn bel waren gemaakt!

Op het station van Hengelo ihkv "Ervaar het OV"

Zo dát een toekomstig probleem is, is ook het werken bij TenCate Outdoor Fabrics nog altijd een onzekere zaak. Er is namelijk nog altijd geen vast contract. Wel een intentie, zoals ik in mijn vorige blog al liet weten. En ook schreef ik in die blog dat de directie daar nog vóór de vakantie uitsluitsel over zou geven. Daar hebben ze nu volgens afspraak dus in principe nog een kleine week de tijd voor. Maar tijdens de bedrijfsbbq, afgelopen vrijdagmiddag, werd mij verteld, dat wanneer het de komende week nog niet lukt, dat het dan direct na de vakantie bekend zal worden of die intentie ook wordt omgezet in een vast contract. U begrijpt dat het aan mij knaagt. Ik wil duidelijkheid maar heb te respecteren dat de gemaakte afspraak er voor de komende vakantie duidelijkheid over te geven nog altijd loopt. De opmerking dat die beslissing wellicht tot na de vakantie kan worden uitgesteld viel mij dan wel weer zwaar, ook al weet ik dat dat niet komt vanwege twijfels, maar om voor mij bekende en niets met mij als persoon of werknemer houdende redenen zijn. Afijn, laten wij hopen dat die beslissing snel valt en vooral in mijn voordeel, want wanneer die beslissing in mijn voordeel (vast contract) uitvalt, kan ik eindelijk wat aan de “villa”, welke zeer dringend nodig zijn, doen! Zonder vast dienstverband is daar immers weinig aan te doen. Geen bank ondersteund een kleine ondernemer als ik. Hoe hard ik er ook voor werk.

De Foodtrailer op de trouwbeurs en met de Snor op school

De voorbereidingen op Kinderdag verlopen prima. Er zijn heel veel bedrijven die zich maar wat graag verbinden aan ons evenement. Zelfs mensen die privé iets willen doneren! Heel bijzonder! Gelukkig zijn er dus ook nog goede zaken te melden. Inmiddels is het budget, door giften van bedrijven en door mensen die privé iets hebben gestort toereikend. Hetgeen wij, door stortingen overhouden, willen wij graag opzij leggen voor volgend jaar, wanneer de gemeente (Gemeente Hengelo) de knip op de portemonnee gaat houden. Dan kunnen wij beter wat overhouden om zó dat gat op te kunnen vullen. De organisatie heeft alles weer voor elkaar, alleen zoeken wij nu nog wat vrijwilligers. En wat vullingen voor een paar kramen.

Op Kinderdag mogen alle bezoekers een ijsje komen halen. Gratis en voor niets! Dát, in het kader van mijn 10-jarig bestaan als Frankys ijs! Ik zal daartoe bollen ijs ter beschikking stellen. Daarmee bedoel ik natuurlijk, dat de opbrengsten die ik anders uit het ijs had behaald, zal doneren aan de Stichting! Wel hebben wij als organisatie daarom besloten dat alle kinderen een bandje zullen moeten dragen waarop de ijsjes worden afgetekend. Leer mij kinderen kennen, haha!! Inschrijven van kinderen voor het ontbijt doen we niet meer. Dat is zo tijdrovend gebleken en bovendien erg verwarrend, dat wij thans hebben besloten; “Wie komt die maalt”. Waarmee wij eigenlijk zeggen dat wanneer de tafel vol zit, de tafel ook vol zit! Wij hebben het aantal deelnemertjes aan het ontbijt overigens begrensd tot 350 kinderen. Meer zullen er dit jaar niet aan tafel kunnen. Kortom, op tijd aanwezig zijn is nu een belangrijk gegeven.

Bij de Ambulancedienst aan de Demmersweg!

Door omstandigheden in huiselijke kring ben ik al enige tijd niet meer met mijn boek bezig geweest. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar wat thans speelt kon ik niet overzien toen ik de mededeling deed het boek af te krijgen voor januari 2024. Ik zal de komende weken, mijn vakantie, mijn uiterste best doen om weer wat in te lopen, maar beloven kan ik niets zolang de perikelen in huize Boereboom spelen.

De afgelopen weken hebben uw ijscoman gesloopt. Het lichaam piept en kraakt. Vooral mijn rug heeft het goed te verduren gehad. Ik klaag niet maar de pijn bij het opstaan uit een stoel liegt er niet om. Gisteren had ik nog 4 opdrachten en bij de tweede had ik echt geen kracht meer. Dat ik toen alsnog wat van de reserves kon aanspreken was fijn, want ik moest toen nog met de foodtrailer twee feesten af. Bij het laatste feest, rond 20.30 uur in Hengelo, werd mij eerst een biertje geschonken. Mocht ik eerst even bijkomen. Daarna schepte ik de ijsjes en kort daarna reed ik voldaan maar vermoeid naar huis. Een emotie kwam los, want het was allemaal tot een goed einde gebracht. Een geweldig drukke week, waarin ook nog de eerder genoemde prive-zaken voorbijkwamen, was afgewerkt en ik was bijzonder opgelucht dat het allemaal voorbij was. Eenmaal thuis kon ik genieten van een door mijn vrouw klaargezette bak koffie.

In deze laatste week werden er meer dan 3000 bollen ijs geschept. En dat terwijl ik ook nog gewoon gewerkt heb voor TenCate. Niet eerder heb ik dat geflikt. Het maakt wel duidelijk waarom de vermoeidheid zo groot is. De nacht van donderdag naar vrijdag wilde het lichaam niet tot rust komen. Een teken dat ik over de grens was gegaan.

Nu gaan wij rusten! Mij ook bezighouden met wat andere zaken en toch ook proberen vakantie te houden. Niet direct zoals eerder geschreven, want ik moet nog tot en met donderdag werken, maar daarna heb ik 3 weken vrij. Gaan we hopelijk ook nog even weg, als de problemen thuis wat minder groot zijn. Anders cancelen we de vakantie. Soms moet je kiezen en dat doen wij dan ook. Ik laat het hierbij.

Ik wens eenieder die op vakantie is of op vakantie gaat een leuke, gezellige en hopelijk niet te warme vakantie toe. Geniet! En een behouden thuiskomst!

Tot de volgende keer,

Frank Boereboom
Frankys ijs
Hengelo