0
3 december 2022

2022-48/49. De Prijs en de KerstSnor.

Een prijs winnen, het blijft mij verbazen. Ik doe slechts wat ik leuk vind en doe het eigenlijk als de normaalste zaak van de wereld. Natuurlijk begrijp ik de achterliggende gedachte van het waarom en blijft het bijzonder wanneer je dat door anderen wordt verteld. Trots ben ik heus wel hoor. Trots op wat wij als organisatie hebben neergezet. Ooit begonnen in mijn eentje op de Vijverlaan. 50 kinderen met ouders. Slechts ijs, schmink en stoepkrijt. Maar gezellig dat het was, gewoon ontzettend leuk. Dat het evenementje zo zou uitgroeien tot wat KiNDERDAG tegenwoordig is, had ik nooit durven dromen. Over de prijs, de achtergronden en natuurlijk de routes met de KerstSnor onderstaand blog.

De eerste Kinderdag in 2015

Een prijs winnen doe je als ijscoman niet zo vaak. Toch heb ik nu 3 oorkondes op mijn kamertje hangen. En een prachtige ijskar op mijn oprit staan. En dat is best bijzonder. Althans, dat vind ik. Met een creditcard (omdat ik geen cent meer had) ooit een fietsijskar gekocht. Omdat ik dacht dat zoiets wel gemist werd in de hedendaagse maatschappij. Ik wilde verbinden. Mensen bijeenbrengen en onder het genot van een ijsje met elkaar in gesprek proberen te krijgen. Want mensen trokken zich steeds vaker in hun achtertuinen terug. Ik zag het gewoon gebeuren. Niet zo gek natuurlijk. Het straatbeeld was behoorlijk veranderd in de jaren. De ijscoman, de melkboek, de groeteboer, de voddenboer, ze verdwenen allemaal in de jaren. De SRV probeerde het nog, maar dat was ook geen lang leven beschoren. Ik dacht: Met een ijskar kan ik proberen het gemis te doen opheffen, als dat er echt zou zijn. En ja hoor, na weken van ijsverkopen zag ik dat het lukte! Het meest trots ben ik eigenlijk daarop. Omdat het uiteindelijke doel van mijn missie werd bereikt. Geld verdienen deed ik er ook nog mee en zo kon het gebeuren dat de schuld op de creditcard met een half jaar was weggewerkt. Terwijl het ijs zijn weg vond naar steeds meer klanten, omdat ik op steeds meer wijken ging rijden, werd Frankys ijs steeds bekender. Het bracht mij in 2016 mijn grootse ijskar, de Snor. Vlak daarvoor had ik nog de prijs van “leukste Ondernemer van Hengelo” uitgereikt gekregen. Ook hier vertelde ik Kim Kötter, die mij de prijs overhandigde, dat ik gewoon doe wat ik leuk vind. En ook hier werd mij gezegd dat ik best wel trots op mijzelf mocht zijn. Tja, het winnen van prijzen, het krijgen van iets bijzonders, het blijft mij verbazen. Bij de gift van de Snor kon ik dagenlang niet begrijpen hoe en waarom juist mij dat was overkomen, waarom ik was uitverkoren. Nog steeds zoek ik naar dat antwoord. Omdat niemand mij hiervoor heeft opgegeven blijft dat apart. De redactie van het programma dat de Snor aan mij cadeau had gedaan (Puur Geluk, red.) vertelde mij dat ze mij hadden gevonden via berichten welke ik zelf op mijn facebook had geplaatst. Ook Blogs hadden ze gelezen. Ze vonden dat ik dat had verdiend!!! Nou ja, het blijft een bijzonder verhaal. En de Snor een bijzondere gift. En ik beloofde dat ik Hengelo zou gaan bedienen met ijs vanuit de Snor. Jaren later won ik de Slingerprijs. Ook al een mooie prijs, omdat ik het maatschappelijke karakter van de Slinger een warm hart toedraag. Wie het principe van de Slinger nog niet kent raad ik aan dit eens te bekijken. Echt de moeite waard!

KerstSnor 2022

En dan, wanneer je niets verwacht, komt er zomaar een mail binnen waarin staat dat ik een prijs heb gewonnen. De prijs “Vrijwilliger van Overijssel”. Dát overkwam mij afgelopen donderdag. Ik dacht eerst dat ik in de maling werd genomen, omdat ik het totaal niet had zien aankomen. Dat een bekende mij een mail had gestuurd met deze inhoud en mij gewoon een loer wilde draaien, een grapje dus. Voordat ik een antwoord mailde op de vraag wanneer men bij mij langs kon komen om die prijs uit te reiken, zocht ik eerst alles uit. Nadat ik ervan was overtuigd dat het echt was, stuurde ik het antwoord. Een Statenlid van Provincie Overijssel bezorgde mij dus afgelopen donderdag de prijs “Vrijwilliger van Overijssel”. Omdat ik met mijn KiNDERDAG iets bijzonders heb neergezet. En ook de verdiensten van die dag afsta aan de Stichting welke ik samen met mijn broer heb opgericht om arme gezinnen te steunen waar dat nodig mocht zijn. In principe is het om gezinnen weg te kunnen sturen voor een dagje uit, maar nu met de huidige crisis is dat iets verruimd. En ook hier vertelde ik dat een ander er veel meer recht op had dan ik. En ook hier werd weer gezegd dat ik best trots mocht zijn, want ik had het gewoon verdiend. De prijs is in ieder geval met veel trots ontvangen, maar ik heb deze wel gelijk opgedragen aan alle vrijwilligers van mijn evenement. Zonder hen geen KiNDERDAG. Ook sponsoren natuurlijk. Ook zonder hen geen KiNDERDAG.

Prijzen winnen doe je als ijscoman normaal niet zo snel. Des te trotser ben ik er wel op. Een teken dat wat je doet je ook goed doet. Maar ik blijf erbij dat ik gewoon doe wat ik leuk vind.

De KerstSnor is gereed voor zijn werk. Een laatste paar klussen moest ik nog doen voordat ik de KerstSnor kan presenteren. Maar ook voordat ik de eerste rit kan gaan rijden moest ik behoorlijk wat onderhoud verrichten. En dus in de kou werden de laatste zaken geregeld. En kon ik op tijd aanschuiven om de WK wedstrijd van Oranje te aanschouwen. Na de wedstrijd werden alle lampjes getest en maakte ik een filmpje voor eigen gebruik. Pas dinsdagavond om 19.15 uur is de presentatie van de KerstSnor 2022 vanaf CT-Storkplein te Hengelo. Ik zal een live verslag via facebookpagina Frankys Food maken van deze presentatie. Daarna ga ik eerst voor TenCate 3 dagen van huis en kom ik vrijdagmiddag thuis. Dan zal de eerste rit worden verreden. Met kerstmuziek, maar niet meer in kerstkostuum. Dat was elke keer namelijk een beetje fiasco. Elke keer bij het uitstappen en instappen trok ik met het wijde kerstkostuum alle lampjes los. Kon ik het weer vastmaken. Dus vanaf dit jaar niet meer in kerstkostuum. Ik zet een muts op en zorg voor gezelligheid, komt goed.

De opbrengsten van deze kerstritten zijn trouwens voor Stichting Nelly. Naast de opbrengsten uit KiNDERDAG 2022 dus nog meer geld voor de stichting, omdat het zo verschrikkelijk hard nodig is. Ikzelf heb het ook lang niet goed gehad, zag meer de binnenkant van mijn portemonnee dan u denkt. Jarenlang werkte ik zelfs met mijn ijskar, door pure pech ontstane schulden af. Het was niet altijd makkelijk. Ons huis is nog altijd het huis van toen. Er is in die jaren weinig aan gedaan. Maar nu heb ik het beter. En daarom kan ik nu andere mensen helpen. En wanneer ik dat met mijn gekregen ijskar kan doen vang ik twee vliegen in 1 klap. Aan mij om u aan de kar te krijgen en ijsjes te doen afnemen. Ik hoop op een succes. Want dan kunnen wij nog meer doen voor die mensen die het nu hard nodig hebben.

Wilt u eventueel een bedrag storten op de rekening van Stichting Nelly, dan kunt u dat doen via een overboeking naar IBAN: NL91RABO 0007 3924 01 Stichting Nelly, Hengelo ovv “Kerstgeschenk 2022”.

Voor nu gaan we eerst Sinterklaas-tijd respecteren en dus wachten wij totdat de Goedheiligman ons land heeft verlaten. Ik wens u daarmee, mocht u ergens nog Sinterklaas vieren, heel veel plezier toe. Sinterklaas ben ik overigens 3x geweest en heb toen met veel plezier kinderen blij kunnen maken. Dat deed ik elke keer op dezelfde school. Bang was ik echter wel, om gesnapt te worden. Maar toen de ‘ongelovige’ kinderen van groep 8 dachten te weten wie ik als Sinterklaas was vroeg ik hen wie zij dachten dat ik was. Toen ik de naam hoorde van ene Kees, die buurman was van één van hen, wist ik dat ik mijn rol goed had gespeeld. Geen kind heeft het ooit geweten. Een leuke tijd. En vanwege het niet meer hebben van tijd voor dit soort zaken én het feit dat eromheen zoveel gedoe is, ook een tijd die voor mij waarschijnlijk nooit meer terugkomt.

Tot de volgende keer!

Frank Boereboom
Frankys Food
Hengelo