0
2 oktober 2022

2022-40. De energienota

Het is letterlijk 2 voor twaalf. De nieuwstijding over mijn nieuwe maandtarief energie had mij gisteren, ik geef het toe, behoorlijk te pakken. Want ga maar eens proberen om energiezuinig om te gaan met een huis dat uit 1 muurtje bestaat en waaraan je feitelijk niet veel mag veranderen aan de zichtzijde. Een zonnepaneel aanbrengen bijvoorbeeld. Het huis is een huis op het tuindorp en valt onder “beschermd dorpsgezicht” en dus mag dat niet! Dat de nieuwe maandtermijn hoger zou uitvallen had ik uiteraard ook wel voorzien. Geen ontkomen aan. Maar dit was toch wel een dreun die hard binnenkwam. Een nacht verder is er weer wat rust….

De energiekosten zijn dus behoorlijk gestegen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor mij. Ook dat is niet nieuws onder de zon. Het bedrijfje Frankys Food is voortgekomen uit een eerdere crisis. De kredietcrisis! Toen, in 2015, werd ik namelijk ontslagen omdat het bedrijf door de al jaren dalende omzetcijfers geen bestaansrecht meer had. En omdat ik in die periode al een ijskar had weten in te zetten, puur op basis van hobbyisme, kon ik na mijn ontslag gelukkig wat geld verdienen aan de ijsverkoop. Na jaren van lichte groei kwamen we daarna in de volgende crisis. De Coronacrisis. En weer stond de boel op zijn kop! Eerst mocht ik niet rijden met de ijskar. Begrip alom! Maar na jaren van voorzichtig doen, spatschermen kopen en andere kosten maken om toch maar geld te kunnen en vooral mogen verdienen, bleven de belangrijkste momenten in een jaar, de evenementen, maar verboden. Vreemd genoeg gingen sommige andere festivals gewoon door. Wat dan weer tot onbegrip leidde.

Nu zitten wij in 2022. En is de energiecrisis in zijn volle hevigheid losgebarsten! Terwijl wij net de Coronacrisis hebben overleefd, wat al een Godswonder mag worden genoemd (ik heb het zonder bedrijfssteun gered) staan wij nu voor de grootste uitdaging welke ik ooit heb meegemaakt. Om te beginnen: Ik kocht vóór de Coronacrisis een foodtrailer. Deze kostte mij uiteraard een boel geld. Ik heb deze foodtrailer met behulp van Credits (Vreemd geld) aangekocht. Vervolgens kon ik er een paar jaar niks mee, als gevolg van de Coronacrisis. Elke maand betaal ik netjes mijn termijnen. Een bedrijfsauto is ook al zoiets. Zonder kan ik niet. Hoe anders buiten Hengelo krijg ik de foodtrailer op een plek waar men mij vraagt te komen ijsscheppen of hamburgers te bakken? Dus ook deze auto kost mij maandelijks geld. En ook deze betaal ik altijd netjes op tijd. Dan is er voor bedrijven een belasting-stop geweest om zo het einde van de Coronacrisis te kunnen bereiken. Uiteraard is dat geweldig dat men dat regelde. Maar nu is de tijd van terugbetalen gekomen! En dat in een tijd dat er niets meer te verdienen valt. Ga er maar aanstaan. Hoe moet dat dan nog goed komen?

De producten worden duurder, schaarser, sommige halffabricaten worden al niet meer geleverd door de hoge stookkosten. Bedrijven zullen gaan omvallen, dat kan niet anders. Mensen komen op straat te staan met het omvallen van bedrijven en moeten ook dan proberen hun huizen te verwarmen. Ik geef toe dat ik gisteravond op facebook eigenlijk iets schreef dat ik niet bedoelde zoals het overkwam. Uit de bocht vloog. Ik ben zeker geen complotdenker en ook geen politicus maar een gewone Nederlander die zich met heel veel anderen afvraagt hoe het kan dat er in Den Haag fout op fout gemaakt kan worden. Niemand kan mij in ieder geval vertellen dat het de laatste jaren allemaal uitstekend is verlopen. Kijkend naar die toeslagenaffaire, de stikstofaffaire, de behandeling van de Coronacrisis, de energiecrisis en de koopkrachtafname en het onlangs in één nacht in elkaar getimmerde plan om tot een energieplafond te komen en je kunt vaststellen dat het hen ook allemaal boven het hoofd groeit. Naast dit alles wil ik nog niet denken aan de oude dag. Het lijkt er op dat er straks niets meer over is van de zorg. Zorgelijk! Het is toch niet zo gek dat je je over dat alles zorgen maakt?

Terug naar Frankys Food. Frankys Food moet nu per maand een bedrag weten te draaien dat de inkopen van die verkopen, de belastingschuld, de leasebedragen, de verhoogde energiekosten en de andere vaste lasten moet ophoesten. Hoe dan? Laatst vertelde ik iemand dat de vriezers natuurlijk ook veel stroom vreten. “Vriezers? Oh ja die heb je natuurlijk ook nog”. Ja inderdaad die draaien hier ook nog ja. En de Snor moet worden opgeladen na elke toerbeurt. Dat maakt het natuurlijk ook wel heel kostbaar. Meer ijs direct ophalen zou kunnen. Maar er zal altijd een vriezer moeten draaien. Anders kan gewoon niet. Omdat ik nu 40 uur per week werk, Godzijdank, kan ik mogelijk geen ijs meer verkopen in het weekend. Daarvoor zijn de kosten nu te hoog geworden. Ik zou dan elk weekend een bedrag moeten binnenhalen wat dan nog wat oplevert. Ik zie dat nu (nog) niet gebeuren. Niet omdat het best een behoorlijke omzet betreft maar vooral omdat mensen minder te besteden hebben en die omzet alleen daarom al niet haalbaar zal blijken te zijn. Een inderhaast opgeroepen energiecoach moet mij vertellen wat ik in dit huis wel kan doen om de opgelopen energiekosten te doen beperken. Daarna neem ik een beslissing.
De Snor staat voor een grote operatie. Het nieuwe probleem, het zwabberende voorwiel, is mogelijk een groot euvel. Gisteren reed ik naar mijn laatste opdracht en dat ging niet echt heel fijn. Elk moment had ik het gevoel dat het voorwiel het zou begeven. Behoedzaam reed ik de Snor naar het niet ver gelegen besloten feest, schepte ik later de ijsjes en vroeg ik mij vooral af hoe ik toch weer heel thuis moest komen. Niet echt bevorderlijk voor de verkoop, maar ik maakte mij echt veel zorgen. Terecht ook want tussentijds belde ik even met de monteur. En dat gesprek was nou niet echt geruststellend. Na het feest reed ik de Snor langzaam naar huis. Elke minuut was er één te veel, maar ik reed hem heelhuids naar huis. Nu gaan we eerst kijken waar het probleem echt zit. De monteur zal moeten komen. Maar dus eerst die energiecoach. Daarna beslis ik over uitgave van gelden.

Komend weekend zijn wij eindelijk een weekendje weg. Dat klinkt vreemd wanneer je bovenstaande leest, maar ook dat was al enige tijd geleden betaald en dus afgesproken. Belangrijker vind ik dat het dik en dik verdiend is. Ik heb er dan ook keurig voor gewerkt.

Tot de volgende keer

Frank Boereboom
Frankys Food
Hengelo