0
29 mei 2022

2022-22. Krang en BAM!

Om evenementen gaf ik nooit wat. Niets voor mij. Ik ging liever de weg op, richting diegene die verkozen thuis te blijven. Maar tijden veranderen. Hoewel ik nog steeds niet echt sta te trappelen om naar evenementen of festivals te gaan, valt er voor sommige festivals wat te zeggen. Vooral BAM! heeft altijd mijn aandacht getrokken. Het kwam er evenwel nooit van, tot aan dit jaar toe……Over de gedachten van een ijscoman en zijn besluit dit jaar toch maar eens af te reizen naar de festivals Krang en BAM!, het volgende blog:

BAM Mededeling!

Evenementen trekken mij niet zo. Gek genoeg vind ik het niet iets wat echt bij mij past. Ik ga liever naar de mensen in de wijken. Bovendien betaal je voor deelname aan evenementen of festivals bijna altijd geld. Een bedrag om op het festival of evenement te mogen staan. En toch, heb ik soms wel een uitzondering gemaakt. Dan betrof het een evenement waar veel kinderen werden verwacht. Zo stond ik al een paar keer op het mooie evenement “Kids@thePark” en organiseerde ikzelf elk jaar “KiNDERDAG” alwaar ik dan ook logischerwijs mijn deelname aan verbond. Beide evenementen zijn evenementen waar jonge gezinnen de doelgroep zijn en waar dus veel ijsjes verkocht worden. Enig punt van belangrijkheid is dan wel dat het weer geen spelbreker mag zijn. En dus, wanneer ik gevraagd werd voor Kids@thePark, stond ik er wel. Ondanks dat ik dan een deel van de omzet aan de organisatie moest afstaan. Het loonde evenwel. Het uitgangspunt dat een foodtruck geld moet afstaan aan een organisatie is gelijk mijn grootste punt van ergernis. Op mijn eigen georganiseerde “KiNDERDAG” vraag ik slechts om een vrijwillige bijdrage voor de Stichting Nelly, daar waar alle opbrengsten overigens naar toe gaan. Of anders vraag ik om een maximale bijdrage van hoogstens 25 euro. Een bedrag dat een ondernemer in ieder geval niet doet besluiten om de prijzen van zijn waar te doen verhogen met enkele euro’s of eurocenten om het stageld terug te verdienen.
Bij de meeste grote evenementen waarop ik heb gestaan heb ik altijd een bedrag moeten overmaken aan de organisatie. Ofwel een deel van de behaalde omzet, dan wel een vast bedrag op basis van de door de organisatie verwachte omzet van uw ijscoman. Dan gaat men, als organisatie, uit van goed weer en een goede opkomst. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn en soms betaal je dan meer dan gewenst. Als ondernemer neem ik in principe nooit werk aan waarbij ik aan een organisatie van een evenement geld moet betalen om er überhaupt te mogen staan. En wanneer ik van dat principe zou afwijken zou ik dat dan doen op basis van de voor mij enige en eerlijke manier: “Betaling op basis van behaalde omzet”. Dat zou dan voor mij nog een reden kunnen zijn om toch op een evenement te verschijnen waar de organisatie om sta gelden vraagt.

Afgelopen maanden werd ik als ijscoman twee keer uitgenodigd op evenementen. Zowel Krang als BAM! hadden Frankys Food uitgenodigd mee te draaien op hun evenement. BAM! omdat ik zelf eens had laten ontvallen dat ik daar wel eens wilde staan en Krang vroeg mij waarschijnlijk omdat ik een ijsbedrijf bezit.
En omdat ik Krang wel iets voor mij vond besloot ik éénmalig van mijn denkwijze af te stappen en het vaste deelname bedrag over te maken. Dat bedrag (een redelijk deelnamebedrag) stond naar later bleek in prima verhouding tot datgene wat Krang mij opleverde. Bovendien was alles tot in de puntjes geregeld en was het ook nog eens op een mooie tijd afgelopen. Het weer was redelijk, niet goed genoeg, maar er waren veel ijseters. Nadat ik 20(!) bakken ijs had leeggeschept, was de dag om en de kist leeg. Een uitstekende voorbereiding, voorafgaande aan het evenement, had mij dan ook de benodigde rust gegeven om de dag goed te doen doorkomen. Het werd op een gegeven wel heel erg druk. Ruim drie uur lang stond ik onder hevige druk ijsjes te scheppen. En probeerde ik de rij met wachtenden te slechten. Ondanks mijn harde werk bleef de rij bestaan. Ik stond dan ook alleen te werken. Ijsjes scheppen en afrekenen. En zo door. Mensen stonden, naar ik hoorde, wel 25 minuten op een ijsje te wachten. Maar hadden begrip en schikten in hun lot. En ik, ik had het behoorlijk naar mijn zin en bleef vrolijk maar wel hard doorwerken. Totdat de rij steeds iets kleiner werd en uiteindelijk was weggewerkt. Daarvoor en daarna deed ik zo nu en dan ook nog wat ijsjes. Al met al een prima dag, die nog beter had kunnen zijn wanneer het weer wat beter was geweest. Ga ik er volgend jaar weer heen? Ik denk het wel, want het was echt een festival waar ik goed bij pas. Heel leuke dingen gezien en prima voor gezinnen.

Anders, heel anders was het festival BAM! Als ik het zeggen mag, een iets andere doelgroep mensen. Maar ook hier, althans op het dagdeel, een hoop gezinnen. En ook hier past uw ijscoman prima tussen. Echter, de prijs welke ik hier moest betalen om op het evenement te mogen staan is wel wat hoog. Ik kan begrijpen dat evenementen of festivals zo werken. Maar het kan wel leiden tot hogere prijzen voor eten en drinken. Als ondernemer moet je dan ook wel wat verdienen wil je uit de kosten komen. Aan de andere kant: je kan als ondernemer ook gewoon nee zeggen! Maar deze aflevering wilde ik persé bijwonen om te zien wat BAM! voor mij kon inhouden en dus betaalde ik zonder protest het deelnamegeld.

Ik had dus tot aan dit hemelvaartweekend vrijwel altijd een nee verkocht bij festivals of evenementen waarbij ik geld moest afstaan aan de organisatie. Uit principe! Stoer Voer vroeg uw ijscoman in de beginjaren ook al eens of hij er wilde staan. Toen ik schrok van het bedrag dat ik moest betalen om daar te mogen staan zei ik uit principe, “Nee , daar ga ik niet aan beginnen!”. Dat was gewoon mijn keuze! Later, toen het evenement voorbij was hoorde ik hoeveel geld gezinnen kwijt waren geraakt aan eten. En dat 100 euro vaak niet eens dekkend was geweest.

Op BAM! werd een bijdrage gevraagd welke volgens de organisatie in verhouding zou staan met de te verwachten omzet op ijs, maar ik ben ijscoman en ik denk te weten wat er zo ongeveer maximaal gedraaid kan worden op basis van het aantal mensen, beschikbare tijd en vooral voldoende mooi weer. Ik bedoel hiermee dat ik met het afwerken van een bestelling: Klant moet kiezen, de bollen geschept worden en uiteindelijk afrekenen, nooit meer dan 1200 tot 1500 bollen op een dag kan scheppen. Ik persoonlijk vond het bedrag dus eigenlijk te hoog, maar ik wilde zelf zo graag een keer meedoen, dat ik het bedrag zonder morren overmaakte. Maar of ik er volgend jaar weer zal staan, moet ik nog zien. Druk en gezellig was BAM! zeker! Ook alweer een pracht van een evenement! Goed georganiseerd ook. En bovendien allemaal aardige mensen. Toen ik weg wilde, omdat het inmiddels half 8 in de avond was geworden en ik er bijna geen ijs meer verkocht, werd ik keurig uitgeleide gedaan door een groepje vrijwilligers. Een compliment waard, zo ook voor Krang! Twee geweldige mooie festivals in onze binnenstad, waar we met recht trots op mogen zijn!

Op Krang (Hemelvaartsdag op de Houtmaat)

Op het prachtige festival BAM!

Evenementen en festivals waar geld moet worden betaald om er te mogen staan zijn dus voor mij in principe geen financieel interessante opties. Ik hoorde dat mijn bolprijs op beide festivals als verrassend laag werd gezien. Dat vond ik bijzonder fijn om te mogen vernemen! Op Krang vond ik de prijs van € 1,50 zelf nog vervelend om te moeten vragen en dat terwijl ik normaal maar 10 cent lager zit. Ik deed dit omdat een andere ijscowagen, welke later aan het aantal foodrucks was toegevoegd, dat als prijs wilde gaan vragen voor een bol ijs en wij gezamenlijk overeenkwamen dat wij dan allebei op die prijs moesten gaan zitten. Bij BAM! liet ik de prijs van € 1,50 maar staan. Dat deed ik omdat op Krang bleek dat het wel zo makkelijk werkte.
De omzet bij Krang was prima, maar bij BAM! viel het wat tegen door het weer. Het was vaak bewolkt, er stond een sterke wind en het was nu niet bepaald warm. Ondanks dat schepte ik hier ook meer dan 13 bakken ijs leeg.

Ik ben nu dus eigenlijk nog meer trots op hoe wij als organisatie ons evenement “KiNDERDAG” organiseren. Een evenement dat dus op basis van sponsorgelden voldoende inkomsten binnen probeert te halen en daarmee in ieder geval geen sta gelden hoeft te vragen waarmee dus “kan” worden voorkomen dat foodtrucks voor hun producten een prijs vragen welke door de meeste mensen als (te) duur wordt ervaren. Ik wil een evenement waarbij iedereen kan genieten. Misschien snap ik het niet en ben ik niet echt commercieel maar ik spreek echt liever af dat er normale prijzen worden gehanteerd en daarmee mensen een plezierig gevoel wordt gegeven, dan dat ik achteraf hoor hoe duur ons evenement was.

Het ergste dat mij ooit is overkomen, als initiatiefnemer van KiNDERDAG, dat een foodtruck ondernemer tijdens het evenement zomaar ineens de prijzen deed verhogen. Dát terwijl hij dus niets hoefde te af te dragen aan de organisatie en bovendien goed was geïnformeerd over het evenement. Deze ondernemer komt dus ook nooit meer in aanmerking voor een plek! Bij mij is afspraak een afspraak!

Met de organisatie van KiNDERDAG gaat het overigens uitstekend. Ervan uitgaande dat het tegen de tijd ook nog doorgang kan en mag vinden zijn wij bijna klaar met de laatste zaken. Het enige waar ik mij nog mee bezighoudt is het werven van kinderen tot en met 13 jaar om te komen tot 500 kinderen voor het “Grootste ontbijt voor kinderen tot en met 13 jaar”.
Ik hoop dat mijn grootste wens zal uitkomen. Ik zal er alles aan doen, zo ik ook op de laatste twee drukke festivals veel flyers heb kunnen uitdelen. In de hoop dat kinderen worden aangemeld. Later ga ik nog naar scholen om te flyeren.
De drukke dagen liggen dus achter mij. De rust lijkt wat weder te keren, maar schijn bedriegt. Het is nu eenmaal de periode van de feesten en partijen en van de evenementen en of bijeenkomsten. Er komt dus meer. Aan mij de taak om dit op een goede manier te combineren met het werk bij TenCate Outdoor Fabrics. Pas nadat de scholen met vakantie zijn wordt het echt rustiger. Wat wel snel kan gaan nu is het weer bezoeken van wijken met de Snor. Om te beginnen met een rit op het Wilbert. Die staat nu als eerste op de rol.

Dan nog even over de prijs van het ijs. Ik heb daarover al bericht op mijn facebook pagina. Het is bijna niet meer te doen om met de huidige prijs van € 1,40 verder te gaan. Echter, deze prijs is na een verhoging van maar liefst 20 cent vastgesteld op 1 februari 2022. En ik ben niet iemand die in 1 seizoen prijzen aanpassen gaat, maar de komende prijsverhoging op inkoop van ijs, als gevolg van duurder wordende melk en room per 1 juni a.s., geeft mij absoluut het recht om de prijs opnieuw aan te passen. En toch kijk ik dan ook weer met een schuin oog naar de steeds maar duurder wordende omgeving voor alle gezinnen. En moet ik er toch eerst nog maar even goed over nadenken. Een bolprijs verhogen met 10 cent, naar € 1,50 per bol, is daarom voor mij nog geen uitgemaakte zaak. Komende week ga ik wel een beslissing nemen. Dat men deze prijs al wel op de laatste twee festivals zonder enige problemen betaalde had er evenwel niets mee van doen. Handig was het wel, het rekende immers wat makkelijker. Dat dan weer wel…..

Ik wens u allen een fijne week toe!

Tot volgende week!

Frank Boereboom
Frankys Food
Hengelo