0
6 maart 2022

2022-10. Het seizoen staat op aanvangen!

Hier zit ik dan, in mijn stoel, genietende van mijn laatste vrije dag. Het mooie weer is gearriveerd, de lente…. Is gearriveerd. Maar vandaag is het nog net iets te fris. Te koud voor een rit. Bovendien, ik ga straks op visite. Een bijzondere visite. En het waarom laat ik hieronder weten. Maar ook wil ik het nog even hebben over het komende seizoen en de verwachtingen….

De lente is gearriveerd! Een hoopvol teken! Een mooie lente, zo verwacht ik. Vergelijkbaar met die van 2020. Een mooie strakblauwe hemel en dus veel zon. Vooral april wordt mooi. Mijn verschillende weer-apps geven mij momenteel die indruk. We zullen later zien of de apps mij juist hebben geïnformeerd. Hoe het ook zij, de lente staat thans op springen. Hoe de lente zich qua weer verder (mei/juni) zal ontvouwen is nog onbekend, maar er zullen in de maand maart en april (buiten een korte vakantie te Schiermonnikoog) geen zondagen meer zijn waarop ik niet met ijs zal rijden. En dus geniet ik vandaag van mijn voorlopig laatste vrije dag buiten het ijsseizoen. Nogmaals, op de vakantie (begin april) na dan. Dan heb ik nog een zondag vrij. Vanaf april ga ik ook minder werken bij mijn huidige werkgever TenCate Outdoor Fabrics. Dat is allemaal volgens afspraak. Dan werk ik geen 5 dagen meer, maar 3 dagen in loondienst. En zal ik de resterende dagen vullen met het werken in mijn eigen bedrijfje. Op dit moment is echter nog altijd onduidelijk welke dagen ik voor FF zal werken en welke voor TenCate. Daar komt vast snel duidelijkheid in. Wat wel vaststaat is het feit dat ik met de beschikbare uren dit jaar niet elke week door een wijk zal komen rijden. Vorig jaar reed ik op bijna elke wijk een wekelijkse rit. Dat zal dit jaar niet zo zijn. Ik blijf tot zeker het einde van het seizoen verbonden aan werk bij TenCate. Dit omdat het leven erg is veranderd. De kosten van levensonderhoud zijn enorm gestegen en ook de uitgaven op inkopen voor het ijs en al het andere. De prijs voor een bol ijs, vorige week bepaald op € 1,40 per bol is gerechtvaardigd. Ik kan het u zo voorrekenen en laten zien aan de hand van inkoop nota’s. Maar vrolijk ben ik er niet van! Ik kan er niets aan doen en toch voelt het als onredelijk. Vorige week reed ik een eerste route, om te kijken of alles naar behoren werkte. Het liep niet storm, maar het was dan ook best fris. Frisser als vandaag. Maar de prijs van het ijs zorgde toch nog voor een nette omzet. Omgerekend naar wat ik vorig jaar voor een bol ijs vroeg was de omzet redelijk. Ik kan dus niet anders. Met handen en voeten gebonden aan de realiteit van de dag! Ik sprak op diezelfde rit de uitbater van Intenzo. Hij had veel van mij gehoord en was met zijn gezin in de wijk. Bestelde daarom ook een ijsje voor zijn gezin. Ik vroeg hem hoe hij dacht over mijn bol prijs. En direct erachteraan wat zijn bol prijs zou gaan worden. Hij zei mij dat mijn prijs waarschijnlijk ook de zijne zou gaan worden. En ook dat hij, net als ik, aan een prijs had zitten denken van € 1,50 per bol. En dat die prijs pas echt recht zou doen aan alle verhogingen welke ons als ijs leveranciers was opgelegd in combinatie met het duurdere prive leven.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor € 1,40. Ik wilde niet te gek gaan doen. Het is nu al erg genoeg. Het geeft wel aan dat het ondernemen steeds minder leuk aan het worden is. Vorige week kreeg ik op mijn route een lepeltje naar mijn hoofd gegooid vanwege de prijs. Maar in de supermarkten accepteren wij moeiteloos de verhogingen, zo ook aan de pomp. Een ijscoman mag kennelijk niet iets verhogen! Soms word ik er wel moe van. Toch blijf ik mijn hobby uitoefenen.

De verwachtingen voor dit seizoen zijn mede door het werk bij TenCate niet zo hooggespannen. Natuurlijk hoop ik op de 4 dagen dat ik niet voor TenCate werk veel wijken te bereiken. Hoe dat er overigens uit komt te zien ga ik de komende dagen bekijken. Feit is wel dat ik bepaalde zaken zal moeten laten. Maar ik beloof hier plechtig, dat ik daar waar ik vorig seizoen was ook dit jaar weer zal komen en dat de best lopende wijken daarin het meeste worden bezocht. Het is met ijsjes rondrijden niet meer mogelijk een inkomen te genereren om rond te komen. Zoveel is al wel duidelijk. Ik had het graag anders gezien, maar zo is het nu eenmaal. Nu de prijs vaststaat, het aantal beschikbare dagen ook is benoemd, is het nu kijken waar en wanneer ik zal rijden. Volgende week ga ik mij daarover buigen. Volgende week zondag rijd ik nog één rit buiten het seizoen om. Die rit is al wel bekend bij mij maar zal ik later deze week bekend maken. Na die zondag volgt op 20 maart de officiële opening van het seizoen 2022 op ons tuindorp. Dan moet de Snor ook weer perfect draaien. Over een goede week komt de monteur naar Hengelo om de Snor zijn onderhoudsbeurt te geven. Precies op tijd!

Op deze laatste vrije dag gaan mijn vrouw en ik op pad. Nogmaals naar Kampen. Om ons nieuwe huisgenootje uit te kiezen. Een Border Collie. Uit drie reutjes gaan wij een nieuw maatje kiezen.
Straks gaan we op pad. En dan de keuze maken. Niet veel later delen wij ons nieuwe maatje met onze kinderen en aanhang. Over 4 weken komt de pup dan in huis. Een leuke dag dus. Met een bijzonder karakter. Want het wordt een verbinding van jaren. Straks schrijf ik verder. Dan is de keuze bekend. En laat ik het hier weten.

Verder loopt alles eigenlijk naar wens. De omzet op het Agathaplein loopt op. En daar ben ik maar wat blij mee. Ik maak er veel plezier en heb een vaste klantenkring aldaar. Hoe ik dit moet gaan rijmen met het ijs rijden is nog onduidelijk maar ik heb wel een idee. Ik ga in ieder geval de plek niet opgeven en zal dan zeer zeker iemand nodig hebben die in de trailer op een goede manier mijn werk voortzet.

Update hedenmiddag te Kampen;
Het was een leuk weerzien in Kampen. De hondjes uit het nestje Border Collies zijn bijzonder gegroeid. Je kon al redelijk goed zien hoe de karakters van de hondjes waren. Afijn, de keuze is gemaakt. Mijn vrouw moest het maar beslissen. Ik vond het best. Ze koos een prachthondje. De naam is nog niet bekend, alhoewel er al wel namen zijn genoemd. We zullen daar ook zeer binnenkort op terugkomen. Het hondje blijft nog 4 weken bij zijn moeder en dan mag hij naar ons komen. Halen wij hem op. Een paar foto’s sluit ik bij!

Het was een mooie zondag zo. Een prima laatste vrije dag. Goed besteed ook. Nu weer thuis en mij voorbereiden op de dagen welke volgen. We gaan weer aan het werk bij TenCate en in het komende weekend weer met de foodtrailer en de Snor.

Ik wens u allen een mooi week toe!

Tot volgende week!

Frank Boereboom
Frankys Food
Hengelo