0
19 december 2021

2021-50. De tweede week met de KerstSnor!

En alweer heeft het deze afgelopen week meegezeten met het weer. En konden er deze week weer 7 kerstritten aan het totaal toegevoegd worden. En zo zijn wij inmiddels alweer in 11 wijken verschenen. En hebben wij nog vier ritten te gaan alvorens alle van te voren geplande ritten te hebben gereden. En natuurlijk weet ook ik wel dat daarmee niet alle straten van Hengelo zijn bereikt. Maar heel anders kon ik het niet doen. Over de routes, Corona en de nieuwe regering  het volgende relaas…

Toch wel triest dat een regering vormen tegenwoordig zo lang moet duren. Nog triester vind ik dat wij er allemaal maar genoegen mee lijken te nemen. En is van het beloofde nieuwe elan nog Altijd niets te zien. Alles is vooralsnog gewoon bij het oude gebleven. Aan de bovenkant van dit bestuurlijk apparaat dreigt nog altijd diezelfde kop; Rutte! Hij die zoveel dingen vergat, dat mijn moeder (zij moge ruste in vrede) welke dementie had zelfs nog een beter geheugen leek te hebben. Blijf het vreemd vinden dat iemand die zo vaak liegt en bedriegt nog altijd op de post van Premier kan blijven zitten. En dan al die andere oud gedienden, die doen niets onder voor de MP. Ze komen vast vrijwel allemaal terug. En dus verandert er hoegenaamd niets. Helemaal niets dus! Ja wat wel lijkt te veranderen is voor mij en mijn bedrijvigheid niet leuk. Ze gaan de zelfstandigen namelijk verplichten een AOV verzekering af te laten nemen. Een Arbeids Ongeschiktheids Verzekering. Een verzekering welke het mogelijk maakt om bij ziekte een bepaald bedrag uit de verzekeringspot te krijgen, opdat je niet zonder inkomen komt te zitten. Maar schijn bedriegt. Toen ik nog bij Cherry werkte hadden wij dit wel geregeld. Ik moest altijd meer betalen dan mijn broer. Dat kwam omdat ik gehoorproblemen bezit. En ja, daar is een verzekeraar bang voor. Dus wil hij daarom meer premie zien. Op dit moment heb ik geen AOV. Het mag duidelijk zijn; Een AOV kost mij op dit moment ruim 400 euro per maand. Ik weiger te werken voor anderen. De belastingdienst en alle verzekeringen (incl AOV) zijn dan al meer dan 1000 euro per maand. En ook; Ik geloof dat ik in al die jaren na Cherry, buiten de griep begin 2018, niet ziek ben geweest. En dat kan een ondernemer ook niet. Ziek zijn betekent hoe dan ook omzetverlies en dus inkomstenderving. Een verzekeraar betaalt nooit het bedrag uit dat je had kunnen verdienen en dus ga je als ondernemer altijd maar door. Ik ben benieuwd wie deze belachelijke regel heeft bedacht! Ik maak zelf wel uit wat ik wel en niet wil.

De kerstroutes zijn dus ruim over de helft. In sommige wijken liep het qua ijsverkoop dan ook best wel anders dan in andere wijken. In de Bloemenbuurt was het bijvoorbeeld zeer rustig. En leek het wel dat men geen behoefte had aan de KerstSnor. Heel anders ging dat, diezelfde avond, op de Dichtersbuurt, waar het uiteindelijk toch nog goed kwam. Maar ook op andere wijken waren de reacties wisselend. Toch ben ik best blij met het bereikte resultaat zover. Een mooie weekomzet, zeker gezien de tijd waarin wij verkeren. Gek genoeg lijkt er dus altijd wel een behoefte aan ijs. Iets wat ik eigenlijk altijd al geweten heb. Maar het moet gezegd; De KerstSnor doet daar ook een aardig duitje in het zakje. Hij is zo mooi dat hij veel aandacht trekt. Soms komen mensen slechts voor een foto of filmpje. Uiteraard geen enkel probleem. De kerstmuziek schalt door de straat waar de Snor zich ophoudt. Het doet mensen de gordijnen openen. En wanneer ze dan de Snor zien, gaan op de mobieltjes de flitsers aan. Maar, en dat meen ik, kinderen verblijden met een prachtige kerst ijskar is mijn voornaamste doel van deze operatie. Juist nu, juist in deze donkere periode in hun bestaan. Even dacht ik te moeten stoppen. Omdat er een harde lockdown heerst op dit moment. Maar ik heb alle regels gelezen en ik mag gewoon rijden. Met inachtneming van de regels. En daar zal ik ook op toezien. Normaal was ik gestopt. Maar het besef dat ik daarmee andere nog te bezoeken kinderen te kort zou doen, deed mij uitzoeken wat ik nog mocht en kon doen. En dus nog 4 kerstritten en dan, dan zit het er op voor dit jaar.

Moe van alles, moe van Coronaperikelen, moe van de slechte zomer, moe van regelgevingen en alles. Maar opgeven, u weet het, dat kan en zal ik niet! Wel ben ik enigszins bevreesd voor die vreselijke AOV verzekering en de daarbij behorende premie. Als dit echt doorgaat moet ik terugkomen op mijn standpunt! Dan is een kleine ondernemer als ik kansloos. Maar eerst maar eens kijken in welke vorm het wordt gegoten.

Corona houdt ons dus weer in de greep. En niet voor de eerste keer. Een kabinet dat naar mijn idee wel probeert alles goed te organiseren, kan kennelijk maar geen grip krijgen op de situatie. Niet alles is ook voorspelbaar, maar soms vraag ik mij wel af wat men daar nou precies doet. In sommige andere gevallen vond ik ze te weifelend.

Erg vind ik het voor de kinderen. Nog erger vind ik het voor de jeugd en de jong volwassenen. Ik zou wensen dat er heel gauw wat rust komt in deze ellende. Ik zie mijn zoon, mijn jongste zoon, worstelen met de regeltjes. Ik zie wat het met hem doet. Hij is een jongen die altijd de regels heeft opgevolgd en het ook altijd zal blijven doen, maar hij wil ook zijn ding kunnen doen. En met hem alle tieners en twintigers. Elke keer weer worden zij tot stoppen gemaand. Bedenk hoe dit is voor een jong volwassene. Niet uit kunnen gaan, niet compleet los kunnen gaan. Even een pilsje teveel kunnen drinken. Niet met je vrienden uit te kunnen. Ik weet nog, mijn jeugd. Ik was meer uit dan thuis. Teveel gedronken ook vaak. Maar wel zoveel plezier gehad, niet normaal meer. En dat, dat missen deze groep van mensen. Triest en naar ik hoop, wanneer er straks weer wat mag (als er ooit nog een andere periode aanbreekt), dat deze groep nog dezelfde is. Dat ze niet kapot zijn gegaan aan de geestelijke ellende welke Corona teweeg brengt. Ik besef dat het met deze nieuwe lockdown, geen 2 voor 12 meer is maar eerder 2 over twaalf! Ik hoop dat de nieuwe regering zich dat ook beseft! En wat zou ik graag iets voor deze groep willen doen! Maar ik kan helaas niets doen. Laten we dus dan maar hopen op snelle verbetering van deze toestand. En wie weet kan ik dan wel iets doen of organiseren. Aan mij zal het zeker niet liggen!

We zijn bijna aan het einde van de kerstritten. Nog 4 wijken, nog 4 routes. Het was zwaar, maar ik genoot met volle teugen tijdens de ritten. Elke dag moest ik snel opereren. Thuisgekomen van mijn werk meteen gehesen in mijn kerstkostuum. De weg op en gaan met de kar. Proberen ook weer alles in twee uur te rijden. Dat was nog de grootste opgave. Maar meestal lukte het mij om met een kleine vertraging de wijk rond 20.15/20.30 uur te verlaten. Gingen er al wat lichtjes uit en reed ik opgelucht dat het weer was gelukt naar huis.
Die paar ritten gaan dus nog door. Wel met nieuwe regels. 1 gezin per keer aan de kar. Ruim afstand houden en geen consumptie bij de kar. Verder graag pinnen in plaats van contant afrekenen.

We gaan richting kerst. Een opnieuw vreemde kerst. En toch wens ik een ieder hele fijne kerstdagen toe. Laten wij hopen dat we allemaal gezond blijven en ondanks al die ellendige maatregelen veel plezier hebben. En denk aan uw kinderen, zeker wanneer ze de leeftijd hebben van 16+. Zij hebben het lastiger dan we vaak denken. Ik hoop oprecht dat zij allemaal snel weer hun leventje mogen oppakken als dat het is bedoeld. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook ik niet meer weet wanneer en of het ooit nog anders wordt.
Om dan toch maar een vrolijk nootje in te brengen als einde van dit blog;

“Lichtpuntjes…..
Soms zijn ze groot…
Soms zijn ze klein…
Je hoeft ze niet te zoeken…
Je kunt ze ook zijn.”

Fijne feestdagen en geniet van en met elkaar.

Frank Boereboom
Frankys Food
Hengelo