0
2 augustus 2020

2020-30. DE VAKANTIES ZIJN BIJNA VOORBIJ!

Het is begin augustus 2020. Nog 2 goede maanden van ijsverkoop en het seizoen is dan praktisch voorbij! In september heb ik nog een weekje vakantie maar verder is het gewoon continu draaien.

Gezien de weersvoorspellingen moet augustus een goede maand gaan worden. En kan ik weer wat sparen voor de naderende wintermaanden. Ondanks het feit dat ik nu een pracht van een verkoopwagen (trailer) erbij heb is het niet te verwachten dat ik daarmee dit jaar nog wat extra geld kan verdienen. Het aantal boekingen was dit jaar al fors minder, maar nu Corona nog altijd niet te bestrijden valt en dus nog altijd deel uitmaakt van ons leven, is het niet te verwachten dat dat nog anders gaat zijn of worden. Venten met ijs daarentegen kan ik gelukkig wel en dat levert mij vooralsnog het geld op om deze, voor ondernemers zware periode, te overleven.

op de Nijverheid (foto; A Venema)

Veel hangt daarom af van de komende maanden. Maar ik heb er het volste vertrouwen in. Zolang dat virus maar niet opnieuw zo erg de kop op zal steken en dat we straks weer niks mogen. Ik hou mijn hart vast, dat wel. De vaste lezer weet wel waarom; Ik blijf het allemaal maar onbegrijpelijk vinden dat we in de situatie als die er is en met alle problemen die we sinds maart moesten overwinnen en ook overwonnen, massaal naar het buitenland op vakantie mochten. Er komen nu mensen uit risicogebieden terug die niet in quarantaine hoeven. Het is ook totaal niet controleerbaar. Als er al mensen van hun oranje vakantiebestemming huiswaarts rijden gaan ze via een korte vakantie in een groen land naar huis om de eventuele quarantaine maatregel te ontlopen, ik bedoel maar. Dus ik en mijn collegae ondernemers moesten weken dicht om het probleem helpen te verkleinen/oplossen en anderen mogen dat uiteindelijk bereikte resultaat net zo makkelijk weer naar de filistijnen helpen! Goed! Genoeg gezeurd. Men kent mijn standpunt! Enne, het is MIJN standpunt hè? Ik hoop nog steeds dat ik enorm ongelijk ga krijgen. Overigens gun ik een ieder een leuke vakantie! En neem ik het vooral de vakantievierenden niet kwalijk; het is het Rijk waartegen ik protesteer. Zij hebben het mogelijk gemaakt.

op Groot Driene

Veel hangt daarom af van de komende maanden. Maar ik heb er het volste vertrouwen in. Zolang dat virus maar niet opnieuw zo erg de kop op zal steken en dat we straks weer niks mogen. Ik hou mijn hart vast, dat wel. De vaste lezer weet wel waarom; Ik blijf het allemaal maar onbegrijpelijk vinden dat we in de situatie als die er is en met alle problemen die we sinds maart moesten overwinnen en ook overwonnen, massaal naar het buitenland op vakantie mochten. Er komen nu mensen uit risicogebieden terug die niet in quarantaine hoeven. Het is ook totaal niet controleerbaar. Als er al mensen van hun oranje vakantiebestemming huiswaarts rijden gaan ze via een korte vakantie in een groen land naar huis om de eventuele quarantaine maatregel te ontlopen, ik bedoel maar. Dus ik en mijn collegae ondernemers moesten weken dicht om het probleem helpen te verkleinen/oplossen en anderen mogen dat uiteindelijk bereikte resultaat net zo makkelijk weer naar de filistijnen helpen! Goed! Genoeg gezeurd. Men kent mijn standpunt! Enne, het is MIJN standpunt hè? Ik hoop nog steeds dat ik enorm ongelijk ga krijgen. Overigens gun ik een ieder een leuke vakantie! En neem ik het vooral de vakantievierenden niet kwalijk; het is het Rijk waartegen ik protesteer. Zij hebben het mogelijk gemaakt.

de trailer in gebruik bij het COA

De maand juli was niet echt geweldig! Enerzijds was het weer niet altijd goed, anderzijds gingen veel mensen op vakantie. Natuurlijk heb ik ook in deze maand genoeg weten te scoren, maar voor een volle zomermaand was het gewoon slecht. Daar kwamen ook nog een paar grote investeringen bij, die ook nog eens een behoorlijke rekening met zich meebrachten. Een bakplaat, de bestikkering van de trailer en een aanleg van een gasleiding voor en in diezelfde trailer maakten dat het verdiende geld alweer snel uitgegeven moest worden. Maar het was allemaal wel nodig. Ik dank de heren Danny Hof (Hollands Schoon – ontwerp) en Robin Frongink (Bamdesign -feitelijke bedrukking) voor hun werk. De trailer kreeg en krijgt nog altijd mooie kritieken! Ik dank tot slot ook de heer Niels Lutgendorff (NL-Caravans voor de aanleg van de o zo gewenste en benodigde gasleiding.

het bakken van de hotdogs

En met deze investeringen is de trailer nu zo goed als klaar voor toekomstig werk en wachten we nu op een moment om hem in te zetten. Dat dat niet op festivals of grote feesten zal zijn weet ik wel. Maar mogelijk kan ik hem op andere momenten inzetten. Aanvankelijk zou ik dat bijvoorbeeld in juli hebben gedaan bij de Plusmarkt op het Agathaplein, maar de trailer was niet op tijd gereed. Pas eind juli, toen de gasleiding er in zat kon ik voor het eerst in de trailer proefdraaien met de bakplaat en de hotdogs. Dat was voor eigen deur in de Thorbeckestraat en voor een klein gezelschap. Overigens had ik op dat moment nog maar één enkele uitvoering van de hotdog. Ondanks dat de proefpersonen de hotdogs wisten te waarderen waren er voor mij zeker verbeterpunten. Niet zozeer in de smaak als wel in de chaotische werkwijze. Dat kon veel beter! Dat dat anders ging als ikzelf had gewenst kwam ook een beetje door tijdgebrek. Maar bij mij is een afspraak, afspraak en dus moest en zou ik het op die dag doen. Tenslotte kon ik de proefpersonen op dat moment ook geen nee meer verkopen.

de nog deels ingepakte MTB

Vlak daarvoor had ik nog ijsjes gedraaid bij het COA. In opdracht van de Diakonie van de Waterstaatskerk mocht ik daar alle mensen verblijden met ijs. En dat was me toch een leuke opdracht! Vooral omdat men het Nederlands best wel goed bezigde! Natuurlijk moet je ze soms wat helpen maar over het algemeen was het prima gesteld met de Nederlandse taal. Leuk is dat de jeugd ook hier, net als op de scholen waarop ik vaak kom, probeerden vaker dan één keer een ijsje te scoren. Sommigen lukte het dan ook! Ach, kinderen! Ze zijn overal gelijk!

Nu de vakanties over zijn of bijna voorbij zijn gaat de Snor weer de routes rijden die het voor de vakanties ook reed. De scholen gaan over twee weken weer open en dus kan ik nog twee weken vroeg starten. Daarna starten we pas weer na half 3. Persoonlijk vind ik dat niet zo jammer. Het maakt dat ik later thuis zal zijn. Maar het is wel beter voor de omzet! De zomer is duidelijk aan. Komende week gaan we de hitte tegemoet. Ik ga proberen zoveel mogelijk dagen achtereen ritten te rijden. Zolang het weer goed is moet dat gewoon!

Deze week kocht ik een mountainbike. Omdat ik mijn lichaams (over)gewicht een duidelijke dreun wil verkopen; er moet gewoon een behoorlijk aantal kilo’s af. En nu ik de Mountainbike heb gekocht wil ik mijzelf in de komende weken vertrouwd doen maken met de fiets om dan na het ijsseizoen de volle aanval in te gaan zetten. Nu heeft het nog weinig zin. Eerstens ben ik nog ongeoefend en moet ik zeker voorzichtig doen (ik moet natuurlijk wel kunnen blijven ijsrijden) en op de tweede plaats is het ijsseizoen nog in volle gang, wat zoveel betekent als onregelmatige maal’tijden’. En dat, dat werkt gewoon niet. Ik schrijf uit ervaring. Voor volgend seizoen zou dat betekenen dat ik het dan beter zal moeten controleren. Mezelf meer discipline zal moeten opleggen. Maar dat is voor dan. Nu eerst dit ijsseizoen netjes afwerken. Daarna zien we wel wat er gaat gebeuren maar de noodzaak en de wil: ze zijn inmiddels duidelijk aanwezig!

De zondag is alweer even aan. Ik lig nog op bed. Te schrijven aan mijn blog. Het is opnieuw prachtig weer en dus straks heerlijk mijn route draaien. Mensen ontmoeten. Maar eerst moet de Snor nog geprepareerd worden. Een klusje van een uur. Bekervoorrraad aanvullen, Ijs inpakken, spoelwater bijvullen, afvalwater afvoeren, kassa in de Snor plaatsen en de accu controleren. De Snor schoonmaken en daarna nog het volgsysteem aanzetten, net als de muziek en dan kunnen we gaan. De eerste bel verwacht ik rond 13 uur.

Het zal nog een rustige zondag worden. Ik vermoed de laatste rustige zondag. Ik denk dat de meesten komende week zullen terugkeren van hun vakantie.

Nog even en we gaan weer. Op route! Nog even een ontbijtje en dan huppatee aan het werk.

Voor die mensen die naar huis terugkeren; een fijne en behouden terugreis! De meeste klanten bleven in Nederland. Sommigen trotseerden het risico en gingen naar het buitenland. Wat verstandig mag worden geacht zal de tijd doen leren. Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat ik niet graag terugga naar de tijd welke achter ons ligt!

Tot volgende week!